Zeci de mii de kilometri de rețea de apă și canalizare nouă sau reabilitată, mii de noi gospodării racordate la apă sau canal până la finalul anului 2025, precum și echipamente și dotări de ultimă generație. Aceasta este ținta proiectului implementat de Aquacaraș și lansat oficial marți la sediul Consiliului Județean Caraș-Severin. Este cel mai mare proiect derulat de societate, având o valoare de peste 1 miliard de lei.
Obiectivul general al proiectului este de a contribui la dezvoltarea sectorului de apă și apă uzată din județul Caraș-Severin, având în vedere respectarea obligațiilor asumate de România în cadrul procesului de aderare și post-aderare la Uniunea Europeană. De noile investiții vor beneficia peste 150.000 de cetățeni din orașele Reșița, Caransebeș, Anina, Băile Herculane, Bocșa, Moldova Nouă, Oravița, Oțelu Roșu, și din cinci comune: Grădinari, Ticvaniu Mare, Mehadia, Teregova și Topleț. Este un proiect amplu ce cuprinde 12 contracte de lucrări, dintre care 9 au fost deja adjudecate, celelalte trei fiind în evaluare.
„Este un proiect important, o șansă reală de a avea niște condiții de trai decente pentru fiecare cetățean. Apă, canal, trebuie să ai în secolul nostru. S-au făcut contractările cu constructorii în mare parte, doar trei contracte sunt în evaluare și stăm destul de bine. Începem lucru, lucrăm pe anumite proiecte și încercăm să atragem toate aceste sume. Aquacaraș deja a consumat din banii pe utilaje, cred că undeva la 30% din dotări au venit. S-au făcut facturi deja de aproximativ 40 de milioane de lei din acest miliard și suntem pe trendul normal de a accesa acești bani”, a precizat Romeo Dunca, președintele CJ Caraș-Severin, prezent la conferință, alături de directorul Aquacaraș, Gheorghe Filipescu, reprezentantul consultantului (Romair Consulting) și primari sau reprezentanți ai UAT-urilor cuprinse în proiect.
„Avem șansa, știind că majoritatea contractelor au fost adjudecate, să beneficiem de constructori cu mare vizibilitate, să beneficiem de un consultant foarte bun, ingredientele necesare care ne dau posibilitatea să fim foarte optimiști. Corelată cu ambiția noastră de a demonstra că și în Caraș-Severin se poate mai mult și mai bine, de a realiza un serviciu de apă și canal în folosul cetățeanului și de a crește de la 33% rază de acoperire la 90%, cred că sunt tot atâtea ingrediente care ne fac să fim optimiști, care ne fac să fim mult mai ambițioși, cu toate că greul de abia acum începe”, a precizat la rândul său, directorul Aquacaraș, Gheorghe Filipescu.
Ioan Popa: „Peste 100 de străzi din Reșița vor fi atacate în următoarea perioadă pentru modernizarea infrastructurii de apă și canal”
O mare parte din banii alocați proiectului merg către municipiul Reșița, unde vor fi derulate lucrările pe aproximativ 100 de străzi. Este un proiect necesar, consideră primarul Ioan Popa, deși, la fel ca toate lucrările și șantierele, va crea un oarecare disconfort cetățenilor. Edilul precizează că pe străzile care au fost deja reabilitate se va lucra preponderent prin foraje dirijate orizontal, astfel încât suprafețele modernizate să fie afectate.
„Vorbim de aproape 60 de milioane de euro ce vin la Reșița și vorbim de peste 100 de străzi care vor fi atacate în următoarea perioadă pentru modernizarea infrastructurii de apă și canal. Evident că este un proiect care va crea dificultăți în oraș și probabil că lumea va fi afectată și nu va fi foarte fericită.
Dar trebuie să înțelegem că este un proiect necesar. Țevi de apă care sunt de 50, 70 sau chiar 100 de ani trebuie schimbate. Trebuie să venim cu țevi noi, astfel încât să nu mai avem, cel puțin o perioadă de câțiva zeci de ani, probleme în oraș. Mă bucur că se face. După proiectul în care s-a tratat stația de apă a orașului și avem o stație nouă de tratare a apei și o stație de tratare a apei uzate, acum tratăm practic toate conductele din oraș. Sunt convins că vom găsi soluții să lucrăm împreună, astfel încât să fie deranjul cât mai mic pentru populație”, a precizat edilul.
Proiectul are o valoare de 1.003.485.868,57 lei și este cofinanțat din Fondul de Coeziune prin Programul Operațional Dezvoltare Durabilă. Termenul de finalizare este de 31 decembrie 2025.
sursa: reper24.ro