Aquacaraș aduce în Banatul Montan, pentru a moderniza și extinde infrastructura de apă și canal, cea mai mare sumă intrată vreodată în județ!
Contractul a fost semnat la sediul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene de către ministrul Marcel Boloș, directorul general Aquacaraș SA, Gheorghe Filipescu, și Romeo Dunca, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin la finele anului trecut. De noile investiții vor beneficia peste 150.000 de cetățeni din orașele Reșița, Caransebeș, Anina, Băile Herculane, Bocșa, Moldova Nouă, Oravița și Oțelu Roșu, dar și din cinci comune: Grădinari, Ticvaniu Mare, Mehadia, Teregova și Topleț. Aproximativ 6.500 de noi gospodării vor fi racordate la rețele de apă potabilă în urma implementării acestui proiect. „Am prins ultimul loc, în ultimul tren! Am avut sprijinul permanent și necondiționat al președintelui Dunca, dar și al primarului Nelu Popa, președintele ADI Acvabanat.”, a spus satisfăcut directorul Filipescu după lovitura de 1 miliard.
Romeo Dunca e entuziasmat de reușita lui Filipescu, dar în același timp, rezervat și precaut. Și asta pentru că de alte zeci de milioane de euro, tot bani europeni, unii și-au cam bătut joc în trecut. Județul e plin de străzi sparte, de lucrări de proastă calitate sau executate parțial și de instalații complet nefuncționale. „A semna contractul e una, a duce proiectul la final e altceva! Am și demarat licitațiile pentru execuția unora dintre lucrări. Am semnat primele două contracte, pentru Reșița, Caransebeș și Oțelu Roșu! E o premieră să semnăm atât de repede contractele de execuție, la atât de scurt timp după semnarea contractelor de finanțare. Pentru Bocșa nu s-a prezentat nimeni la licitație, în rest stăm bine. Luna mai cred că ne va prinde cu toate lucrările acoperite. Stăm foarte bine și sper să ducem aceste proiecte la capăt. Avem licitații deja terminate, avem constructori care își fac organizarea de șantier și va rămâne să-i urmărim mai bine, să verificăm de la început cum lucrează pentru a nu ajunge în situația lucrărilor începute în 2012, care nu sunt terminate nici azi! Licitațiile au fost foarte corecte și de asta ne-am trezit cu firme noi, venite din afară, care nu au mai lucrat în trecut în județ. Lucrările încep foarte repede în cele trei șantiere. Reșița e acoperită, avem noroc cu firma Erbașu. Termenul e scurt, decembrie 2024, dar sumele sunt suficiente, ne încadrăm!”, a precizat președintele CJ.
Nelu Popa, primarul Reșiței, a subliniat că proiectul Aquacaraș e cel mai mare proiect pe fonduri europene din ultimii 30 de ani accesat de vreo entitate din Caraș-Severin, remarcând astfel performanța lui Aurel Filipescu. Din păcate, la o parte din banii accesați de Aquacaraș, a explicat edilul-șef, primarii vor trebui să renunțe. Și asta pentru că lucrările de apă și canal se suprapun cu alte proiecte, în general, de modernizare drumuri, aici fiind opțiunea UAT-urilor respective la care dintre ele vor renunța în cazul în care nu pot fi implementate în paralel.
Primăriile pe raza localităților unde se vor introduce aceste rețele de apă și canalizare sunt obligate să suporte o contribuție financiară de 2% din valoarea lucrărilor. Nu sunt sume deloc mici, dar Romeo Dunca i-a asigurat deja pe primarii în cauză că vor primi banii necesari din sumele repartizate județului însemnând cota de 6% din TVA. „Avem circa 39 de milioane din cota de 6% din TVA. Suma ce trebuie distribuită acum e mai mare decât anul trecut cu câteva milioane bune, vom găsi soluții ca primăriile să poată asigura partea lor de cofinanțare.”, a precizat șeful administrației județene.
sursa: expressdebanat.ro