AQUACARAS SA pregateste implementarea de investitii POIM de 145 milioane euro

Compania Aquacaras SA, operatorul regional al retelelor de apa potabila si apa uzata din judetul Caras Severin, va derula in perioada urmatoare „Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apa si apa uzata in judetul Caras-Severin/ Regiunea Vest, in perioada 2014-2020”, in valoare de 693,99 milioane de lei (fara TVA). Proiectul beneficiaza de fonduri europene de coeziune, dar si de co-finantari de la bugetele local si de stat, dar si de fonduri proprii ale companiei de utilitati. Investitiile vor trebui implementate pana la finalul anului 2023. Pentru pregatirea investitiilor, in prezent operatorul regional implementeaza proiectul intitulat „Sprijin pentru pregatirea aplicatiei de finantare si a documentatiilor de atribuire pentru proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apa si apa uzata din judetul Caras-Severin/ Regiunea Vest, in perioada 2014-2020”, in valoare de 26,68 milioane de lei, cu termen de finalizare in luna septembrie 2022, avand surse de finantare fonduri europene de coeziune, buget de stat si buget local.
De asemenea, Aquacaras SA continua investitiile prevazute in „Fazarea proiectului – Modernizarea infrastructurii de apa si apa uzata in judetul Caras-Severin”, in valoare totala de 450,83 milioane de lei, cu termen de finalizare stabilit tot la finalul anului 2023 si finantare din fonduri europene de coeziune, de la bugetul de stat si cel local, dar si din surse proprii.
Strategia de dezvoltare a companiei pentru intervalul 2022-2025 prevede cresterea portofoliului de activitati din cadrul societatii care sa conduca la cresterea veniturilor incasate. Prin accesarea de fonduri in cadrul programului PNRR, societatea noastra intentioneaza sa-si largeasca aria de operare prin oferirea de servicii de apa si canalizare UAT-urilor din mediul rural din judetul Caras-Severin care nu beneficiaza in prezent de astfel de servicii”, a declarat Gheorghe Filipescu, directorul general al companiei Aquacaras SA.
Compania de utilitati a incheiat anul 2021 cu o cifra de afaceri de 42,25 milioane de lei, in crestere usoara (+5%) fata de nivelul de 43,32 milioane de lei realizat in 2020. Prognoza pentru urmatorii doi ani indica cresteri anuale importante, rulajul Aquacaras SA urmand a ajunge la 54,7 milioane de lei la finalul acestui an, respectiv la 57,43 milioane de lei in decembrie 2023.
„Societatea noastra a fost afectata de pandemia SARS-COV2 prin scaderea consumurilor inregistrate de clienti si prin imposibilitatea acestora de a achita la termen facturile emise de noi. O alta problema cu care ne confruntam in prezent este generata de cresterea semnificativa a preturilor la energie electrica, gaze naturale, carburant si alte materii prime si materiale folosite in procesul de potabilizare a apei si de distribuire a acesteia, de preluare si epurare al apelor uzate„, a precizat Gheorghe Filipescu.
Tags :
Share :